Praca magisterska
Badanie wpływu granulacji drobin lodowych i gradientu temperatury na charakterystykę temperaturową szybkości sublimacji lodu w próżni |
|
Autor:Promotor:Instytucja promująca:Rok: |
Tomasz MikołajkówKonrad KossackiWydział Fizyki, Uniwersytet Warszawski2022 |
Praca polegała na zbadaniu zjawiska sublimacji ziarnistego, porowatego lodu w próżni. Eksperymenty zostały przeprowadzone wewnątrz komory próżniowej, a w ich trakcie zebrano dane, które następnie poddano analizie za pomocą zautomatyzowanego oprogramowania przetwarzającego duże zbiory danych i wyodrębniono z nich kluczowe informacje. W pracy przeanalizowano jaki wpływ na szybkość sublimacji mają ziarnistość i porowatość lodu oraz pionowy gradient temperatury. Przeprowadzone badania nie wykazały znaczenia ziarnistości próbek, natomiast uwidoczniły wpływ pionowego gradientu temperatury na szybkość sublimacji. W oparciu o wyniki pomiarów zaproponowano parametryczne równanie na szybkość sublimacji.